Elke zaterdag kijkmiddag! Klik hier

Dakkapel vergunning

Heb ik een vergunning nodig voor mijn dakkapel? Het plaatsen van een dakkapel zonder een bouwvergunning gaat niet zomaar. Er zijn een aantal zaken waarop gelet moet worden als u een dakkapel vergunningsvrij wilt plaatsen. Zo is het van groot belang of een dakkapel aan de voorzijde of de achterzijde van uw woning wordt geplaatst. Voor het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van uw huis dient in veel gevallen een bouwvergunning of een omgevingsvergunning aangevraagd te worden.

Maar het is mogelijk om een dakkapel zonder vergunning te plaatsen. Het plaatsen van een vergunningsvrije dakkapel is mogelijk als er aan onderstaande punten wordt voldaan.

U mag een dakkapel zonder vergunning plaatsen, als:

  1. De dakkapel op het achterdakvlak of op een zijdakvlak gebouwd wordt. Dit zijdakvlak mag echter niet naar openbaar toegankelijk gebied (de weg, groen) gekeerd zijn.
  2. De dakkapel een plat dak heeft.
  3. De dakkapel, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,75 meter is.
  4. De onderkant van de dakkapel meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet ligt.
  5. De bovenkant van de dakkapel meer dan 0,5 meter onder de daknok ligt.
  6. De zijkanten meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak liggen.
  7. De dakkapel niet gebouwd wordt op een tijdelijke woning of woongebouw, zoals een woonkeet, of op een woonwagen. Ook op een vakantiehuisje of een andere woning of woongebouw, dat niet permanent mag worden bewoond, mag een dakkapel niet vergunningvrij worden geplaatst.
  8. Als het niet gaat om een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Aan alle bovenstaande zaken dient voldaan te worden om een dakkapel vergunningsvrij te mogen plaatsen. Voor meer informatie over een dakkapel vergunning kunt ook kijken op de publicatie van de rijksoverheid.

Heeft u vragen over een dakkapel vergunning?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de verschillende voorwaarden en de mogelijke oplossingen voor uw situatie. Op het moment dat er toch een vergunning aangevraagd moet worden dan zullen wij u in contact brengen met de juiste personen, zoals bouwtechnische tekenaars.
 

Heeft u vragen
of wilt u advies?

Bel ons gerust! 073 503 3794